Onlangs had ik het genoegen om met mijn vrouw in de Sint-Pietersabdij de Maeterlinck-tentoonstelling L’oiseau Bleu te kunnen bezoeken. Een superervaring!
Deze tentoonstelling kadert in het Maeterlinckjaar dat loopt tussen 22 oktober 2011 en 28 april 2012.
In 2011 is het immers exact honderd jaar geleden dat de Vlaamse schrijver Maurice Maeterlinck (van Gentse origine!) onderscheiden werd met de Nobelprijs voor literatuur.
Maurice Maeterlinck blijft tot op vandaag de enige Belgische schrijver, die deze eer te beurt viel.
Om deze verjaardag niet onopgemerkt te laten voorbij gaan stelde ik een vraag aan de bevoegde Schepen om een overzicht te bekomen van alle activiteiten die zullen georganiseerd worden door de Stad Gent (meer info hierover) waaronder dus de tentoonstelling L’oiseau Bleu.
De naam van de tentoonstelling – L’Oiseau Bleu – refereert naar de titel van een theaterstuk dat Maurice Maeterlinck destijds schreef voor het Kunsttheater te Moskou.
Dit theaterstuk handelt over een mysterieus, bijna bovennatuurlijk, symbolisch sprookje waarin 2 kinderen, Tyltyl en Mytyl genaamd, een Blauwe Vogel trachten te vinden en te vangen.
Begeleid door de fee Bérylune dwalen ze door het feeërieke land van herinnering. Het meerlagige verhaal kan zowel kinderen als volwassenen bekoren, van sprookjesgenieters tot diepzinnige overpeinzers.
In de St-Pietersabdij kan je L’oiseau Bleu als tentoonstelling bewonderen. De tentoonstelling bestaat uit verschillende delen.
In het eerste deel kan je een overzicht aanschouwen van de verschillende uitvoeringen van boeken en films van L’Oiseau Bleu. Iets voor film –en boekliefhebbers!
In het tweede deel – mijn favoriete afdeling trouwens – kan je door levensgrote decors lopen. Je voelt je als het ware een figurant of acteur in het theaterstuk. Een audiogids geeft toelichting.
Waar zit die vermaledijde Blauwe Vogel toch verstopt?
In het derde – en laatste deel – ligt de focus meer bij de Maeterlinck zelf, noem het de biografie-afdeling.
Voornamelijk de uitspraken van hemzelf of van anderen die hem kenden zijn leuk. Een rijkdom aan weetjes en faits divers over Maurice Maeterlinck!
En eerlijk gezegd, ik vind dat we als Gentenaars best wel een beetje fier mogen zijn op Maurice!
Los van het leerrijke aspect, de feiten, de weetjes ed. heb ik enorm genoten van de feeërieke sfeer die in de tentoonstelling overheerst.
De decors en de art deco afbeeldingen zorgen voor iets nostalgisch, iets vertrouwds, iets genoeglijks en koesterend. Knap werk van de organisatoren!.
Voor Gentenaars die overwegen de tentoonstelling alsnog te bezoeken vermeld ik nog even de feiten:
De tentoonstelling is te bezoeken tot 22 april 2012 in Kunsthal Sint-Pietersabdij (Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent)
website: www.gent.be/sintpietersabdij en de website van de tentoonstelling is: www.loiseaubleu.be.
Ik ben tenslotte reuze benieuwd wat TRACK zal worden.
TRACK houdt de belofte in zich om – net zoals Chambres d’amis en Over the Edges destijds – een uniek evenement te worden die onze stad op de culturele wereldkaart zal plaatsen.
Om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen woonde ik recent alvast de persconferentie bij in het SMAK en persoonlijk kan ik nog nauwelijks wachten tot onze stad weer ondergedompeld wordt in een unieke culturele sfeer.
Track gaat van start op 12 mei 2012 en loopt tot 16 september 2012 en zal onze prachtige cultuurstad ongetwijfeld alweer in al zijn schoonheid laten stralen.